INLOGGEN


Wachtwoord onthouden

Nieuwe BPM-richtlijn!

Per 1  juli 2012 aangepaste afschrijvingstabel
 
Per 1 juli gaat een nieuwe BPM-afschrijvingstabel gelden. De BPM-afschrijving voor auto’s ouder dan 1 maand en jonger dan 4,5 jaar is 3 procentpunt hoger dan in de oude tabel. Voor oudere auto’s loopt het verschil tussen de tabellen geleidelijk terug. Vanaf 9,5 jaar is er geen verschil meer tussen de oude en nieuwe tabel.
 
De BPM-afschrijvingstabel is van belang voor de berekening van de BPM bij import. Jong gebruikte voertuigen zullen bij import goedkoper worden. Daarnaast speelt de BPM afschrijvingstabel een rol bij de BPM teruggave bij export. Het terug te betalen BPM bedrag zal lager zijn. Dit kan gevolgen hebben voor de waarde van het bestaande gebruikte wagenpark.
 
Daarnaast is de BPM van belang voor het berekenen van de btw, bij een btw-auto. Over de BPM is geen btw verschuldigd. Wordt de afschrijving groter, dan is het te betalen BPM-bedrag kleiner en neemt de te betalen btw toe. Hierdoor daalt de restwaarde van de auto voor de verkoper. In het geval van de ‘klassieke BPM’ exportauto (bouwjaar 2007/2008) tot een prijsniveau van € 15.000,-in/in, zal het verschil in de praktijk tussen de € 100,- en € 400,- liggen.
 
Het is natuurlijk belangrijk voor u, zeker in het geval van export, dat u beschikt over de correct berekende BPM-restwaarde. VDC heeft zorgvuldig overleg gevoerd met haar data-leveranciers aangaande het aanleveren van de juiste up-to-date BPM-data. Zij hebben de systemen gereed en reeds aangepast aan de nieuwe BPM-tabel en zullen toekomstige aanpassingen direct verwerken in hun software. U kunt dus te allen tijde beschikken over de juiste gegevens. 
 
Eén ieder zal over de doorgevoerde maatregel zijn/haar mening hebben met betrekking tot de gevolgen voor de branche. Voor VDC geldt dat wij onze dienstverlening op het gebied van export en import naar uw verwachting blijven aanbieden en ervoor zorgen dat u uw afgehandelde BPM-aanvraag (Doe-Het-Zelf, Basis of Plus pakket) zo snel mogelijk ontvangt. 
 
Om de aanvraag voor BPM-afhandeling nog eenvoudiger en efficiënter te maken hebben wij in onze website een kentekenwizard opgenomen, die op basis van Nederlands kenteken de verplichte velden voor voertuiggegevens automatisch laadt. Hierdoor kunt u op de meest snelle manier een aanvraag inschieten naar onze backoffice, waardoor wij voor u de kortst mogelijke doorlooptijd kunnen garanderen.
 
Wist u dat wij, met behoud van BPM-restitutie, ook een voertuig kunnen toelaten op een 30-daags Zoll-kenteken? Vraag naar de mogelijkheden op onze klantenservice: 026-323 0960.